maanantai 4. maaliskuuta 2019

Tällainen voi olla tulevaisuuden sosiaaliturvasi – 3 erilaista mallia

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b852d733-d696-4657-afa7-7c52b9544f4e


Nykyisessä sosiaaliturvajärjestelmässä on lähes kolmekymmentä etuutta ja neljä eri rahoittajaa. Lisäksi etuuksista säädetään lukuisissa eri laeissa, joten ei ole mikään ihme, että suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää haukutaan byrokraattiseksi viidakoksi. Tilanteen helpottamiseksi maanantaina julkaistiin parlamentaarisen Toimi-hankkeen kolme eri malliaihiota sosiaaliturvan uudistamiseksi. Niiden avulla olisi tarkoitus selkeyttää tulevan sosiaaliturvajärjestelmän luomista ja helpottaa myös poliittista päätöksentekoa, sillä sosiaaliturvan uudistaminen on yksi tulevan vaalikauden suurimmista hankkeista.

  1. Perheen vastuulla

Mallissa pienituloiset kotitaloudet saisivat tukea tarveharkinnan kautta, lisäksi työnhakuun sekä palveluihin osallistumalla henkilö olisi oikeutettu ylempään sosiaaliturvan tasoon.
Opiskelijat ja kotona lasta hoitavat olisivat alemmalla etuustasolla, eikä takuueläke muuttuisi nykyisestä.


2. Yksilö ja kotitalous
Toisessa vaihtoehdossa sosiaaliturva ja palvelut yhdistettäisiin työntekoon sekä osaamisen kehittämiseen kannustavaksi yksilö- ja kotitalousmalliksi. Tarjoamalla palveluita nykyistä aikaisemmassa vaiheessa, yritettäisiin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi sosiaaliturvan tarpeen pitkittymiseen. Lisäksi sairaus- ja vanhempainetuuksien saajat saisivat korkeampaa etuustasoa.

3. Vastikkeeton perusturva

Kolmannessa mallissa ihmisille olisi tarjolla selkeä perusturva ilman mitään velvoitteita osallistua palveluihin. Malli korvaisi nykyiset perusturvaetuudet, kuten sairaspäivärahan, vanhempainpäivärahan, kuntoutuspäivärahan, työttömyysetuudet, kotihoidonetuuden, opintorahan sekä perustoimeentulotuen. Etuus sisältäisi myös lapsikorotuksen.
Tämän vastikkeettoman perusturvan saisivat kaikki 18 vuotta täyttäneet laillisesti Suomessa muutoin kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti oleskelevat työikäiset ilman syy- tai tarveperustetta.
Työtulo tai muu tulo kuitenkin vähentäisi etuutta, eikä etuus kartuttaisi eläkettä.
Henkilöllä säilyisi kuitenkin oikeus kaikkiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, eikä palveluihin tai muuhun toimintaan osallistuminen olisi edellytyksenä etuuden saannille. Toimeentulotukeen jäljelle jäävät korvaukset koottaisiin yhteen viimesijaiseksi tarveharkintaiseksi toimeentuloetuudeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti