sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Lapsen suojelu

Milloin tapast viimeksi pedofiilin? Oliko hän sukulaisesi, työkaverisi, palveliko hän sinua liikkeessä vai oliko hän puoliosi, isäsi...????

Mikäli et joutunut hänen uhrikseen tai muuten todistamaan vastenmielistä ja ahdistavaa tapahtumaa, et todennäköisesti tunnistanut häntä lainkaan. Juuri se tekee hänet vaaralliseksi.

Pedofilia ei aiheuta ulkoisia näkyviä muutoksia. Pedofiili ei ole mikään laitapuolen kulkija, ei mustiin pukeutuva "satanistilta" vaikuttava olento, ei millää tavoin huomiota herättävä.

Hän on usein hyvin pukeutuva, sivistynyt, taitava sosiaalisissa suhteissaja ihmisten käsittelyssä, jopa manipuloinnissa. Hän voi olla se luotettava, ystävällinen, apuaan tarjoava naapuri, jonka olemassaolosta saatat kiittää kohtaloasi. Mutta hänen sisällään jotkut asiat ovat toisin ja siksi sinun on suojeltava ympäristösi lapsia häneltä.


Mitä pedofilia on?

Pedofilia määritellään sekä juridisesti että psykiatrisesti, usein myös kansantieteellisesti tai historiallisesti, sillä pedofilialla on myös pitkä ja monisyinen historia. Psykiatrisesti pedofilia määritellään aikuisen pysyväksi seksuaaliseksi mielenkiinnoksi lapsiin.

Aikuiseksi tässä suhteessa katsotaan yli 16-vuotias henkilö, joka on seksuaalisesti kiinnostunut esipuberteetti-ikäisistä lapsista.

Pedofiliasta puhutaan silloin, kun tämä kiinnostus on jatkunut yli 6 kk ja se on joko johtanut tekoihin tai kasvavaan stressiin tekojen hillitsemiseksi.

Pedofiliasinänsä on siis vain poikkeava seksuaalinen suuntautuminen eikä niin muodoin vielä rangaistava teko, mikäli se ei johda mihinkään tekoihin.

Usein tämä taipumus on kuitenkin voimakas, että se johtaa tekoihin, jotka ovat tuomittavia niin rikoslain kuin lastenoikeuksien sopimuksenkin mukaan.

Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että usein pedofiili ei tunnu ymmärtävän tekevänsä lapselle syvällisiä ja vaikeasti hoidettavaa vahinkoa.

Pedofilia ilmiönä on määritelty Suomalaisessakin lääketieteellisessä kirjallisuudessa, mutta ongelman hoitoa ei niissäole käsitelty. Pedofilian syntymekanismi syytä ei tunneta, tiedetään kuitenkin, että monet pedofiilit ova itse joutuneet lapsena seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Vallitsevan käsityksen mukaan kyse on siis häiriöstä, jonka syntyyn ihminen ei ole itse voinut vaikuttaa mutta jonka ilmentämistä käyttäytymisen tasolla hänen on voitava hallita.

Edistysaskeleena voidaan pitää lapsen sesuaalisen hyväksikäytön tutkimista lääkäreille annettua valtakunnallista hoitosuositusta.



Lapsen seksuaalisella riistolla tarkoitetaan kaikkia ilmiöitä, jotka loukkaavat lapsen seksuaalista koskemattomuutta.

Seksuaalinen hyväksikäyttö taas tarkoittaa lapsen ruumiseen kajoamista sekä lapsen esiintymistä pornografisissa julkaisuissa.

Pedofilia voi olla insestistä, jolloin se siis kohdistuu oman perheen lapsiin tai homoseksuaalista, jolloin uhri ja tekijä ovat samaa sukupuolta.

Suomessa arvioidaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuvan 6-8 % tytöistä ja 1-3 % pojista. Tarkkojen lukujen saaminen on vaikeaa, koska asiasta usein vaietaan häpeän, pelon tai jopa pedofiilin suojelemisen takia.

Usein kuulee todettavan, että vaikka pedofiilien määrä on väestöstäsuhteellisen pieni, on heidän uhriensa määrä merkittävän suuri. Tämä johtuu siitä, että jokaisella pedofiilillä on yleensä hyvin monta uhria.

Ääritapauksissa on syytteitä nostettu jopa 800 lapsen hyväksikäytöstä yhtä pedofiilia vastaan.

Kaikkein eniten ajatteluttaa naispoliisi naispoliisin lausunto että useimmat vanhemmat saivat tiedon lapsensa joutumisesta pedofiilin uhriksi vasta poliisilta.

Milloin voit epäillä lapsen joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi?

Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneiden lasten oireilu voi olla hyvin vaihtelevaa. Fyysisiä vammoja voi olla sukupuolielinten tai peräaukon tienoilla, mutta ne eivät ole kovin yleisiä. Erilaisiasukupuolielinten tai virtsatiehyiden tulehduksia esiintyy myös jonkin verran, mutta mutta on aina syytä muistaa, että mikään yksittäinen oire ei sinänsä vielä ole merkki seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tavallisimmin hyväksikäytetyllä esiintyy pelkoja, traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) oireita, seksualisoitunutta käyttäytymistä ja itsetunnon heikkoutta, agressiivisuutta, kouluongelmia, painajaisia jne.

Vanhemmissa ikäryhmissä, 13-18-vuotiailla esiintyy yleisesti masennusta, itsensä vahingoittamista tai itsetuhoista käyttäytymistä sekä erilaisia ruummillisia vaivoja.

 Suojele lastasi

Lasta voidaan suojella pedofiileilta monella tavoin. Tärkeintä on, että aikuisella on riittävästi aikaa olla lapsen kanssa.

Älä siis usko muodikkaisiin puheisiin laatuajasta. On toki hyvä, jos lapsesi kanssa viettämäsi aika on laadukasta, muuta laatu ei korvaa määrää. Sinun on oltava paikalla silloin, kun lapsella on hätä, kun hänon peloissaan tai tarvitsee lohdutusta.

Tutkimuksenkin mukaan sellaiset aikuiset, joiden kanssa vanhemmat viettävät vähän aikaa joutuvat muita lapsia useammin pedofiilin uhriksi.

Puuttuvaa aikaa ei voida korvata jollakin mystisellä "laadulla", mitä se sitten tarkoittaneekin, hattaran syöntiä vuoristoradan varjossa, elämysmatkailua tai muuta vastaavaa.

Nämä ovat sinänsä hyviä ja mukavia asioita, mutta kyselytutkimuksissa lapset kertovat pitävänsä kuitenkin kaikkein eniten kiireettömästä yhdessäolosta vanhempiensa kanssa ihan arkisissa kotioloissa.

Ajan lisäksi lapsesi tarvitsee tietenkin rakautta, hyväksyntää ja myös tietoa, opastusta ja ohjausta matkallaan kohti aikuisuutta. Yksi osa tätä prosessia pitäisi olla myös turvatarkastus.

Turvatarkastus

Lapsella on oikeus saada tietoa ihmisistä, jotka voivat jollakin tavoin vahingoittaa häntä. Pienetkin neuvot voivat olla jonkun lapsen kohdalla pelastavia.

Seuraavassa on lista asioita, joita jokaisen vanhemman tulisi käydä läpi lapsensa kanssa. Lasta pitää suojella kaikelta pahalta ja vaaralliselta ja hänen oikeuksiinsa kuuluu saada turvatarkastusta myös pedofiilien varalta.

Lisa ei varmaan tällaisenakaan ole täydellisen kattava, mutta jos lapsi tietää edes nämä asiat, hänellä on suuret mahdollisuudet selvitä elämästään niin, ettei pedofiili häntä haavoita ja vahingoita.

Tärkeintä on aloittaa itsestään ja yrittää käsitellä tätä erittäin vastenmielistä ja vaikeaa asiaa itsensä kanssa. Kaikkein helpointahan olisi sulkea silmänsä näin pahalta asialta ja kieltää sellaisen olemassaolo kokonaan. Ajatella ettei pedofiilejä ole siellä missä minun lapseni on. Mutta pedofiilejä on kaikkialla, eikä ole muuta keinoa kuin yrittää suojella lapsia heiltä.

1. Aloita turvatarkastus jo pienelle lapselle kertomalla usein, että maailmassa on paljon kilttejä ihmisiä, mutta myös pahoja. On täysin väärin uskotella lapselle, että kaikki maailman aikuiset ovat kilttejä ja hyviä ja heitä on kohdeltava nöyrästi, tottelevaisesti ja kauniisti. Liian kiltti lapsi on pedofiilille helppo uhri.

Turvatarkastaminen ja pedofiileista varottaminen pystyy tekemään niin, ettei pelottele lasta vauhkoksi, vaan kuten kuten ohjaamme lapsia varomaan liikenteessä liikkuvia autojakin enemmän kuin pysäköityjä (vrt. liikennekasvatus), voimme opettaa lapsille hyvän ja pahan eron myös ihmisten suhteen.

Varatuomari Helena Molander neuvoo kirjassaan Lapsen suojeleminen pedofiilialta (Otava, 2000) aloittamaan lapsen turvatarkastuksen heti kun lapsi joutuu olemaan kodin ulkopuolella ilman vanhempiaan tai muuta asiallista valvontaa.

Hän viittaa kirjassaan englantilaiseen tutkimukseen, jossa haastateltiin 91 seksuaalirikoksista tuomittua miespedofiilia.

Molanderin mukaan nämä englantilaisentutkimuksen lasten hyväksikäyttäjät neuvovat itse, että lasta on syytä alkaa turvakasvattaa jo 3-vuotiaasta asti.

Pedofiilit osaavat itse parhaiten kertoa minkä ikäistä lasta tulee jo valistaa. Valistusta pitkää jatkaa ainakin 16-ikävuoteen asti. Valsituksen on oltava jatkuvaa ja säännöllistä. Ei riitä, että asiasta mainitaan vain kerran.

Turvatarkastusta on syytä tehdä ainakin edellä mainitun ajan lapsen ikätaso ja ymmärys huomioon ottaen. Kolmevuotiaalle puhutaan eri tavalla kuin kymmenvuotiaalle, vaikka tavoite ja päämäätä on samat.

2. Jo pienelle leikki-ikäiselle lapselle voi kertoa, että kukaan vieras ei saa koskea hänen pyllyynsä. Tähän voi saada lapselta lisävahvistusta, kun esim. joutuu laittamaan peräpuikon lapsen ollessa kuumeinen.

Lapsi yleensä vastustelee lääkkeen työntämistä peräaukoon, koska se tuntuu epämiellyttävältä. Tällöin on hyvä vahvistaa lapsen käsitystä omasta koskemattomuudestaan. Kun laittaa peräpuikon ja lohduttaa lasta, että se on pian ohi, kannattaa myös sanoa että olet aivan oikeassa vastustellessasi-kukaan vieras ei saa laittaa mitään sinun pyllyysi. Tämä on helppo, konkreettinen tilanne phua vaikeasta asiasta pienenkin lapsen kanssa.

Lapsen on tärkeä oppia tietämään mikä on normaalia kanssakäymistä ihmisten välillä ja mikä on epänormaalia.

Esimeriksi lapsen on hyvä tietää, että hänen ei tarvitse eikä kuulu hyväillä tai imeä aikuista genitaalialueelta. Eikä aikuinen tee mitään vastaavaa lapselle.

3.Älä jätä leikki-ikäistä koskaan yksin esim. autoon, vaan kerro lapselle, että hänen on turvallisempaa olla vanhemman mukana mukana asioilla.

4.Pyri luomaan lapseesi sellainen suhde, että hän kertoo sinulle jos hänelle tapahtuu jotain poikkeavaa. Tärkeintä on, että lapsi kertoo välittömästi vanhemmilleen, jos hän on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Lapsen täytyy tietää mitä seksuaalinen ahdistelu on. Tee lapselle jo hyvissä ajoin selväksi että häntä ei syytetä tai hänelle ei olla vihaisia vaikka mitä olisi tapahtunut.

Pedofiili ei pyri heti aktiin lapsen kanssa, vaan kokeilee lapsen luotettavuutta ja salassapitokykyä aluksi kauankin. Jos lapsi heti kertoo vanhemmilleen aikuisen epänormaalista koskttelusta, pedofiili lopettaa toimintansa siihen ja etsii uuden yhrin, joka osaa pitää salaisuuden.

On tärkeä keskustella lapsen kanssa, mikä on sellainen salaisuus, jonka lapsi pitää eikä kerro kenellekään, mikä ei. Syntymäpäivä-tai joululahja pidetään salassa, mutta jos joku aikuinen yrittää ehdottaa lapselle halaamisen, pussailemisen ja sukupuolielinten paljastelun pitämistä salassa, lapsen täytyy osata puhua tällaisista asioista vanhemmilleen.

Koulussakin olisi syytä puhua erilaisista koskettelun muodoista. Kaikki lapseen koskeminen ei ole väärää koskettelua. Mutta joku lapselle läheinenkin ihminen valitettavan usein jopa hänen kotonaan saattaa kosketella lasta väärällä tavalla ja kieltää häntä puhumasta asiasta kenellekään.

Jos koulussa puhutaan asiasta, turvallinen aikuinen siellä antaa lapselle mahdollisuuden kertoa hädästään, jos joku kotona käyttää lasta seksuaalisesti hyväksi.

5.Mene lapsesi mukaan uimahalliin, jolloin lapsi ei joudu yksin olemaan pesu-ja pukutiloissa. Tai kerro hänelle ainakin mitä pitää tehdä, joku aikuinen pyrkii koskettelmaan lastasi. Lapsen pitää nostaa kova meteli ja juosta pois pesutilasta. Lapsi ymmärtää neuvon, jos olet turvatarkastanut häntä pienestä pitäen.

Sama neuvo koskee yleisiä käymälöitä. Pienten poikien ei pidä ylipäätään käydä yksin yleisissä käymälöissä, vaan mukana on hyvä olla kaveri tai aikuinen. Englantilaistutkimuksessa "käymäläpedofiilit" neuvovat, että lasten pitää nostaa meteli, jos joku wc:ssä haluaa auttaa vetoketjun kiinnittämisessä tai käy suoraan kiinni.

6.Neuvo lastasi huutamaan kovaa, jos joku yrittää viedä häntä väkisin esim. autoon. Pedofiilit yleensä pelästyvät avunhuutoja.Aina silloin tällöin saatamme nähdä jonkun aikuisen kantavan itkevää ja rimpuilevaa lastaan autoon-näin käy joskus oman lapsen kanssa. Jos vieras ihminen yrittää viedä lastasi väkisin autoonsa, neuvo tällaista tilannetta varten huutaman, että et ole isäni/äitini. Tällöin muut aikuiset voisivat reagoida asiaan ja auttaa lasta.

7.Älä kirjoita kouluikäisen lapsesi nimeä ja puhelinnumeroa hänen ulkovaatteisiinsa, jotka jäävät tuntien ajaksi käytävään ja luokkien ovet ovat kiinni.

8.Varoita lastasi rahan ja makeisten tarjoajista. Kerro lapsellesi, että hyväksikäyttäjät saattavat yrittää lahjoa häntä. Vierailta ihmisiltä ei pidä ottaa mitään eikä kenenkään asuntoon pidä mennä ilman, että kertoo asiasta vanhemmilleen. Koiran-tai kissanpentuja voi mennä katsomaan oman äidin kanssa naapuriin-ei ykin.

Kukaan nomaali aikuinen ei pahoita mieltään siitä, että laps ei ota tarjottua karkkia tai mene vieraan kotiin yksin ilman omaa vanhempaa.

Jos aikuinenkuitenkin on niin herkkähipiäinen, että moisesta loukkaantuu, ei asialla kuitenkaan ole mitään väliä. Aikuinen saa luvn kestää lapsen käytöksen. Lapsen kannalta on kuitenkin parempi, jos hän tekee muutaman tämänkaltaisen väärän arviointivirheen kuin että hän joutuu pedofiilin virittämään ansaan.

9.Lapsen ei pidä aloittaa vieraan kanssa keskustelua.

10.Anna lapsellesi asiallista ja ikätasoon kuuluvaa seksuaalivalistusta. Vastaa lapsen esittämiin kysymyksiin äläkä  tee asiasta tabua. Jos sinä et kerro lapsellesi, joku muu kertoo.

Omakohtaiset kokemuksesi 1970-luvulta omasta nuoruudestasi olivat sellaisia että vanhemmat eivät kertoneet seksuaalisuuteen liittyvistä asioista mitään, jolloin pedofiili kertoi ja yritti samalla käyttää hyväkseen.

Seksuaalivalistus antaa pedofiilille hyvän syyn kosketella lasta genitaalialueelta ja pyytää lasta koskettelemaan itseään.

11.Seuraa lapsesikäyttäytymistä. Jos se muuttu jollainlailla, yritä selvittää ja kysellä lapselta mitä hänelle on tapahtunut. Hyväksikäytetyn lapsen käytös saattaa muuttua pelokkaaksi tai agresiiviseksi läheisiään kohtaan. Lapsi saattaa muuttua masentuuneksi, sulkeuuneeksi, yliatkiiviseksi tai ahdistuneeksi.

12.Tiedä missä lapsesi viettää aikaansa ja tutustu hänen kavereihinsa ja heidän vanhempiinsa. Jos lapsesi menee kaverilleen yökylään, sovi asiasta kaverin vanhempien kanssa. Älä anna lasten sopia keskenään tällaisia asioita.

Lapsi, joka on paljon yksin tai kavereidensa kanssa ilman vanhempien aikaa ja huomiota, on alttiimpi joutumaan pedofiilin uhriksi kuin sellainen lapsi, joka saa paljon vanhempiensa huomiota ja rakkautta.

13.Lapsen pitää osata käyttää sanaa "ei". Opeta sitä hänelle. Jos pedofiili ehdottaa asioita joita lapsi ei halua, hän tietää, että on lupa sanoa ei.

14.Keskustele lapsesi mitä tehdä, jos joku lähtee häntä seuraamaan. Kerro hänelle, että hänen on mentävä johonkin paikkaan, jossa on tuttuja aikuisia.

Kännykkä on myös tietyllä tavoin lapsen suoja, hän voi soittaa vanhemmilleen tai poliisille. Jos lapsi on ehtinyt jo kotiovelleen ja vieras ihminen on tullut sinne asti hänen perässään, lapsen ei pidä mennä sisälle, jos ketään ei ole kotona, vaan johonkin naapuriin, jossa tietää aikuisten olevan paikalla.

Seuraajista koulumatkoilla pitää kertoa heti kotona ja koulussa, jolloin aikuiset voivat ottaa yhteyttä poliisiin.

15.Lapsen kanssa on hyvä keskustella erilaisista tilanteista, joihin lapsi saattaa joutua elämässään. Lapselle voi esittää "mitä tekisit jos"-kysymyksiä.

"Mitä tekisit, jos joku vieras aikuinen antaisi sinulle ison summan rahaa ja pyytäisi lähtemään mukaansa?"

16.Opeta lapselle internetin käytön pelisäännöt. Lapset ja nuoret osaavat taitavasti käyttää nettiä, mutta voivat joutua pedofiilin uhriksi myös tätä kautta.

Lasten ei pidä kertoa nimeään, osoitettaan, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta tai koulunsa nimeä internetissä tapaamalle henkilölle. Valokuvien lähettämiseenkin liittyy tiettyjä riskejä.

Lapsen täytyy ymmärtää myös, että ketään verkkotuttavaa keskusteluryhmästä tai vastaavasta ei pidä mennä missään nimessä tapaamaan ilman, että vanhemmat tietävät asiasta.

Lapsi saattaa tutustua netin kautta ihan oikeaan kaveriinkin, mutta lapsen vanhempien pitää mennä lapsen mukaan ensimmäiselle tapaamiselle ja tarkistaa, mihin ja ketä tapaamaan lapsi menee.

Viime aikoina on poliisin tehostuneen toiminnan ansiosta paljastunut erityisen paljon juuri nettipedofiilejä, jotka usein esiintyvät lasten ikätovereina ja saavat näin houkuteltua lapsia erilaisiin tapaamisiin.

Sutautuminen pedofiliaan ja pedofiileihin

Ihmisten suhtautuminen pedofiileihin ja pedofiliaan vaihtelevat huomattavasti. Seurattuamme vuosia nettikeskusteluja, kehtien yleisönosastoja jne. sekä käytyä tuhansia keskusteluja ihmisryhmien kanssa, olemme jakaneet ihmiset seuraaviin tyyppeihin.

Tämä tyypitys ei tietenkään ole mitenkään tieteellisesti perusteltu eikä varmaan kattavakaan, mutta vastaa kuitenkin kokemuksia arkielämästä.

Julki-ja piilopedofiilit

Julkipedofiileiksi nimitämme tässä henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet laittomiin tekoihin, siis esim. lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Lapsipornon tuottamiseen tai levittämiseen jne.

Piilopedofiileilla tarkoitamme henkilöitä, jotka eivät varsinaisesti tee mitään, mistä heidät voitaisiin vetää vastuuseen tai syytteeseen, mutta tuntevat niin voimakasta viehtymystä pedofiliaan, että puolustelevat sitä sekä yksityisesti että myös julkisesti esim. netin keskustelupalstoilla, lehdissä joskus jopa koulujen oppitunneilla.

Pedofiileille on ominaista, että he pyrkivät löytämään tutkimuksia, jotka osoittavat ettei pedofilia olekaan lapselle vahingollista tai edes vastenmielistä. Koska käytännössä kaikki tutkimustieto kuitenkin yksiselitteisesti osoittaa pedofilian vaarallisuuden ja tuhoisuuden, pedofiilit usein siteeravat ja tulkitsevat tutkimuksia tietoisesti väärin.

Koska suurin osa ns. tavallisista ihmisistä ei koskaan paneudu alkuperäisiin tutkimusraportteihin, on tällaisen väärän tiedon levittämään omiaan aiheuttamaan pedofiilien toiminnalle suotuisaa hämmennystä.

Räikein esimerkki pedofiilien toiminnasta on Hollannin pedofilia-puoluehanke. Haagin käräjäoikeus on antanut sananvapauden, kokoontumisvapauden sekä järjestäytymisvapauden nimissä perustaa PNVD-pedofiilipuolueen Euroopan Unionin jäsenmaahan Hollantiin.

Puolue asettaa tavoitteekseen: seksuaalisen alaikäisyyden laskemisen 12(kahteentoista) ikävuoteen, lapsipornografian ja eläimiin sekaantumisen laillistamisen.

Toistaiseksi puolue on siis onneksi "hyväksytty" vain sananvapausperustein ja onkin toivottavaa, että sekä Hollannin hallitus sekä EU:n ihmisoikeuksista vastaavat tahot puuttuvat pikaisesti asiaan, vaikka lieneekin päivänselvää, ettei tälläinen puolue voi koskaan saada sellaista kannatusta että sillä voisi olla merkitystä esim. lainsäädännössä.

Ajatus siitä, että pedofiilinen seksisuhde olisi lapselle haitaton tai jopa hyvä tai nautinnollinen ei kestä alkeellisintakaan älyllistä tarkastelua. Kyse on aivan samanlaisesta asetelmasta kuin jos vastasyntyneelle lapselle alettaisiin syöttää wieninleikelettä, ranskalaisia perunoita, hernekeittoa tai joulukinkkua vain siksi, että ne ovat aikuisten mielestä herkullisia. Miten mahtaisi vauavn käydä? Kokisi ainakin hyvin tuskallisen ruuansulatuskanavan sairauden, joka joko tappaisi hänet tai aiheuttaisi elinikäisen vaurion.

Luonto kuitenkin ilmoittaa meille, milloin lapsi on valmis siirtymään kiinteään ruokaan. Pureskeluun lapsi tarvitaan hampaat, niiden puhkeaminen on merkki siirtymisestä uuteen elämänvaiheeseen.

Samalla tavoin seksi on tarkoitettu olennoille, jotka ovat kypsyneet lisääntymiskykyisiksi. Näin on sekä eläimillä että ihmisillä. Eläinten maailmassa vain poikasia suojellaan paremmin kuin monissa ihmispopulaatioissa.

Joskus tuntuu, että tietyissä ryhmissä seksuaalisuuden alkuperäinen merkitys onkin kokonaan unohtunut.

Ymmärtäjät, hyssyttelijät

Ymmärtäjä-hyssyttelijä on henkilö, joka pukee hiljaisen pedofilian tukemisena humaaniuden kaapuun.  "...mutta, kyllä meidän on ymmärrettävä, että pedofiili itse on uhri.... Mitä hänelle on mahdettu tehdä lapsena....."

Sinänsä aivan oikea toteamus. Useimmat pedofiilit ovat itsekin pedofilian uhreja. Tämän tiedon pitäisi tietenkin näkyä esim. pedofiilien hoitokäytäntöjen kehittämisessä. Näin ei kuitenkaan ole.

Kuten aiemmin jo todettiin, suomalaisessa lääketieteellisessä kirjallisuudessa ei käytännössä ole juuri lainkaan käsitelty pedofilian hoitoa.

Jos sen sijaan pedofiilin uhritaustaa käytetään hänen tekojensa ja niiden seurausten vähättelyyn tai hyväksytyksi tekemiseen, ollaan täysin väärällä ja vaarallisella tiellä.

Yhteiskunnassa ei voida hyväksyä sellaista menettelyä, jossa sairaalle ihmiselle olisi sairauden perusteella luvallista vahingoittaa ja häiritä kanssaihmisiään. Jos tälle tielle lähdetään, pitää myös vaatia esim. alkoholistien vapauttamista rattijuoppoussyytteistä, sillä alkoholismihan on sairaus.

Kieltäjä, vähättelijä

Pedofilia on vaikea ja ahdistava asia ja kuitenkin jokainen pohjimmiltaan tietää, että lasten suojeleminen on aikuisten velvollisuus. Tämä asetelma voi tuottaa tietyille ihmisille henkisesti lähes kestämättömän ristiriidan ja silloin yksi tapa paeta vaikeaa ahdistavaa asiaa on joko sen kieltäminen tai etäännyttäminen.

Olemme lukemattomia kertoja kuluneiden vuosien aikana kuulleet lausahduksia: ".... Mä en kyllä usko, että tollasta tapahtuu...." tai "... Ei varmaan meillä täällä..." Usein nämä lausahdukset on kuultu tilanteissa, joissa päivän lehtien otsikot ja lööpit kertovat pedofiilien kiinni jäämisestä tai tuomitsemisesta.

Ahdistavien asioiden kohtaaminen on työlästä, varsinkin, jos taustalla ovat omat traumaattiset kokemukset. Kuitenkin ainut tapa suojella lapsia on uskaltaa nähdä todellisuus sellaisena kuin se on, myös kaikkein iljettävimmissä muodoissaan, samalla kuitenkin aina muistaen, että myös kauneutta ja hyvyyttä on maailmassa ja siitä me voimme löytää voimia elämäämme.

Tuomitsija

Tuomitsija haluaa kaikki pedofiilit tuomiolle ja heille riittävän kovat rangaistukset. Tuomitsijat ovat periaatteessa aivan oikealla asialla.

Ylilyönteinä tässä ryhmässä voi kuitenkin ilmetä syyttömienkin leimaamista ja tuomitsemista pelkkien epäilyjen perusteella.

Tuomitsijat pyrkivät usein ajamaan lainmuutoksia, joilla uhrien asemaa parannettaisiin. Erinomainen esimerkki tällaisesta on psykiatri  Ilkka Härkösen ehdotus, että pedofilia rinnastettaisiin murhaan siinä mielessä, että teko ei vanhentuisi. Pedofiilin uhri tarvitsee usein vielä vuosikymmenienkin jälkeen apua ja terapiaa traumojensa hoitoon ja näiden hoitojen korvausvelvollisuuden tulisi Härkösen ehdotuksen mukaan aina kuulua pedofiilille, siis vahingon aiheuttajalle.

Kostaja

Kostaja suhtautuu pedofiileihin erittäin agresiivisesti. Tyyppiesimerkki tästä voisi lla kansanedustaja Tony Halmeen puhe eduskunnassa: "Arvoisa puhemies! Kyllä alaikäisten seksuaalisen hyväksikäytön tuomion pitäisi olla kovempi kuin vuosi. Kyllä pelotteen pitäisi olla paljon suurempi, kun lapsia ruvetaan käyttämään hyväksi. Omana mielipiteenäni tässä lopuksi haluaisin sanoa, että jokaikiseltä pedofiililtä pitäisi leikata munat irti, lyödä ne tapilla perseen ja heittää ne loppuiäksi vankilaan."
Lähde: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/puh_3_2006_vp_9_61_p.htm

Kostajat kannattavat usein esim. nettikeskusteluissa kuolemantuomiota tai pedofiilien kuohitsemista. Kostajan asenteiden takana voi olla luonnollisesti monenlaisia vaikkutteita; omia traumoja, oman lapsen joutuminen hyväksikäytön kohteeksi, yleistä erilaisuuden sietämisvaikeutta jne.

Ilmeisesti vankilaolosuhteissa pedofiilit kohtaavat usein kostajia ja heille on järjestettävä erilaisia turvajärjestelyjä esim. tuomion suorittaminen ns. "pelkääjänä", erossa muusta vankijoukosta.


Rikoslaki

18 § (24.7.1998/563). Rikoksista yleistä järjestystä vastaan

18 § (9.7.2004/650) Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.
 Joka pitää kaupan tai vuokrattavana tai levittää taikka siinä tarkoituksessa valmistaa tai tuo maahan kuvia tai kuvatallenteita, joissa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään

1) lasta
2) väkivaltaa tai
3) eläimeen sekaantumista

on tuomittava sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yritys on rangaistava.

Mitä 17 §:n 2 momentissa säädetään, koskee myös tässä pykälässä tarkoitettua kuvaa tai kuvatallennetta.

Lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi.

18 a § (9.7.2004/650) Törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen Jos sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisessä 
1) lapsi on erityisen nuori, 
2) kuvassa esitetään myös vakavaa väkivaltaa tai lapsen kohtelua erityisen nöyryyttävästi, 
3) rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai 
4) rikos on tehty osana 1 a §:n 4 momentissa tarkoitetun järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

19 § (9.7.2004/650) Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito Joka oikeudettomasti pitää hallussaan valokuvaa, videonauhaa, elokuvaa tai muuta todellisuudenmukaista kuvatallennetta, jossa esitetään 18 §:n 4 momentissa tarkoitettua lasta sukupuoliyhteydessä tai siihen rinnastettavassa seksuaalisessa kanssakäymisessä taikka muulla sukupuolisiveellisyyttä ilmeisen loukkaavalla tavalla, on tuomittava sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Rikoslaissa 20 luvussa lapsiin kohdistuvista rikoksista säädetty seuraavasti: 6 § (24.7.1998/563) Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Joka 1) on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa, 
2) koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään, tai 
3) saa hänet ryhtymään 2 kohdassa tarkoitettuun tekoon, on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi. Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä 1 momentissa tarkoitettua tekoa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden sekä asuu lapsen kanssa samassa taloudessa.
Yritys on rangaistava. 

20 § Sukupuolisiveellisyyttä loukkaava markkinointi
Joka ansiotarkoituksessa
  1. luovuttaa 15 vuotta nuoremmalle,
  2. asettaa julkisesti yleisön nähtäville,
  3. toimittaa toiselle tämän suostumuksetta tai
  4. yleistä pahennusta herättävällä tavalla julkisesti ilmoituksessa, esitteessä tai julisteessa tai muulla tavoin mainostaen tarjoaa myytäväksi tai esittelee kuvan, kuvatallenteen tai esineen, joka sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana on omiaan herättämään yleistä pahennusta, on tuomittava sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta markkinoinnista sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta markkinoinnista tuomitaan myös se, joka 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla tarjoaa myytäväksi tai esittelee tekstiä tai ääntä sisältävän tallenteen, joka sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana on omiaan herättämään yleistä pahennusta.

21 § Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen(24.7.1998/653)

Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä rangaistusta, sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

22 § Sukupuoliyhteys lähisukulaisten kesken(24.7.1998/653)

Joka on sukupuoliyhteydessä oman lapsensa tai tämän jälkeläisen kanssa, oman vanhempansa tai tämän vanhemman tai isovanhemman kanssa taikka veljensä tai sisarensa kanssa, on tuomittava sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken ei tuomita henkilöä, joka on ollut sukupuoliyhteydessä oman vanhempansa tai tämän vanhemman kanssa ollessaan kahdeksaatoista vuotta nuorempi, eikä henkilöä, joka on pakotettu tai lainvastaisesti taivutettu sukupuoliyhteyteen.

23 § Seuraamuksia koskevia säännöksiä(24.7.1998/653)

Joka tuomitaan eläinsuojelurikoksesta tai lievästä eläinsuojelurikoksesta, voidaan samalla tuomita menettäneeksi oikeutensa pitää tai hoitaa eläimiä taikka muuten vastata eläinten hyvinvoinnista. Eläintenpitokielto voidaan määrätä myös henkilölle, joka tuomitaan eläinsuojelulain 54 §:n 1 momentin nojalla eläinsuojelurikkomuksesta ja jota voidaan pitää soveltumattomana tai kykenemättömänä huolehtimaan eläinten hyvinvoinnista. Kielto voidaan antaa määräajaksi tai pysyvästi. Kielto voi koskea määrättyjen eläinlajien pitämistä tai eläinten pitämistä yleensä. Eläintenpitokielto voidaan määrätä myös henkilölle, joka jätetään rangaistukseen tuomitsematta 3 luvun 3 §:n nojalla. Kielto on voimassa muutoksenhausta huolimatta, kunnes asia on ratkaistu lainvoimaisesti.

Kuljetusväline, jota on käytetty laittoman maahantulon järjestämiseen ja johon on tehty rikoksen tekemistä edistäviä rakennemuutoksia taikka jota on pääasiallisesti käytetty sellaisen rikoksen tekemiseen, voidaan tuomita valtiolle menetetyksi. Seuraamukseen sovelletaan, mitä 46 luvun 9―11 §:ssä säädetään.

Valtiolle menetetyksi on tuomittava väkivaltakuvauksen levittämisen kohteena ollut elokuva tai muu tallenne, joka on rikoksentekijän hallussa, kuva tai kuvatallenne, jossa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään lasta tai väkivaltaa taikka eläimeen sekaantumista, sukupuolisiveellisyyttä loukkaava lasta esittävä kuva ja kuvatallenne, sukupuolisiveellisyyttä loukkaava kuva, kuvatallenne tai esine, jota on käytetty sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaan markkinointiin, sekä uhkapelipankki ja muu järjestetyssä uhkapelissä oleva raha ja rahanarvoinen esine. Menettämisseuraamus tuomitaan siitä riippumatta, kenen omaisuutta menetetyksi tuomittava omaisuus oli.

Jos 3 momentissa mainittu kuva, tallenne tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaava esine on siirtynyt toiselle, hukattu tai hävitetty, sen arvo on tuomittava kokonaan tai osaksi menetetyksi. Lisäksi on sovellettava, mitä taloudellisen hyödyn menettämisestä säädetään 2 luvun 16 §:ssä.

24 § Oikeushenkilön rangaistusvastuu(9.7.2004/650)

Laittoman maahantulon järjestämiseen, eläinsuojelurikokseen, uhkapelin järjestämiseen, väkivaltakuvauksen levittämiseen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämiseen ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaan markkinointiin sovelletaan, mitä oikeushenkilön rangaistusvastuusta säädetään.

20 luku(24.7.1988/563)
Seksuaalirikoksista

1 § Raiskaus

Joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka saatettuaan toisen tiedottomaksi taikka pelkotilaan tai muuhun sellaiseen tilaan, jossa hän on kykenemätön puolustamaan itseään, käyttämällä puolustuskyvyttömyyttä hyväkseen on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.
Yritys on rangaistava.

2 § Törkeä raiskaus

Jos raiskauksessa
  1. aiheutetaan tahallisesti toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,
  2. rikoksen tekevät useat tai siinä aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä,
  3. rikos tehdään erityisen raa'alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla tai
  4. käytetään ampuma- tai teräasetta tai muuta hengenvaarallista välinettä taikka muuten uhataan vakavalla väkivallalla
ja raiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä raiskauksesta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

6 § Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Joka
  1. on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa,
  2. koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään, tai
  3. saa hänet ryhtymään 2 kohdassa tarkoitettuun tekoon, on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstävankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.
Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä 1 momentissa tarkoitettua tekoa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden sekä asuu lapsen kanssa samassa taloudessa. Yritys on rangaistava.

7 § Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Jos lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä
  1. kohteena on lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa,
  2. rikos tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla tai
  3. rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Yritys on rangaistava.

10 § Määritelmät

Sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan tässä luvussa sukupuolielimellä tapahtuvaa tai sukupuolielimeen kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon.
Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tässä luvussa sellaista tekoa, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja joka tekijä ja kohteena oleva henkilö sekä teko-olosuhteet huomioon ottaen on seksuaalisesti olennainen.

11 § Syyteoikeus

Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä 3 tai 4 §:ssä eikä 5 §:n 1 momentin 2 tai 4 kohdassa tarkoitetuista rikoksista, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi taikka ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista.

12 § Toimenpiteistä luopuminen

Jos 1 §:ssä, 5 §:n 2 momentissa tai 6 §:ssä tarkoitetun rikoksen asianomistaja omasta vakaasta tahdostaan pyytää, ettei syytettä nostettaisi, virallisella syyttäjällä on oikeus jättää syyte nostamatta, jollei tärkeä yleinen tai yksityinen etu vaadi syytteen nostamista.

8 § Seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta

Joka lupaamalla tai antamalla korvauksen saa kahdeksaatoista vuotta nuoremman henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon, on tuomittava seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Yritys on rangaistava.


9 § Paritus

Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä

1) järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten,

2) muuten käyttää hyväkseen jonkun ryhtymistä sellaiseen tekoon tai

3) viettelee tai painostaa toisen sellaiseen tekoon,

on tuomittava parituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

10 § Määritelmät

Sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan tässä luvussa sukupuolielimellä tapahtuvaa tai sukupuolielimeen kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon.

Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tässä luvussa sellaista tekoa, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja joka tekijä ja kohteena oleva henkilö sekä teko-olosuhteet huomioon ottaen on seksuaalisesti olennainen.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on asia, mistä ei useimmiten haluta kuulla eikä puhua. Aihe koetaan epämukavaksi ja siihen puuttuminen vaikeaksi. Tämä on yksi keskeisimmistä esteistä hyväksikäytön ennaltaehkäisyssä. Vaikeneminen ja hiljaisuus eivät tue lapsen oikeutta tulla suojelluksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Tutkimusten mukaan lapset joutuvat seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi usein lähipiirissään: perheissä, suvussa tai arkisissa lähikontakteissa. Usein lapsen hyväksikäyttäjä on tuttu, toinen nuori tai aikuinen, johon lapsi luottaa ja jolta hänen kuuluisi saada hoivaa ja turvaa.

Läheisen tekijän on helppo luoda manipulatiivinen valtasuhde lapseen. Lasta hyväksikäyttävät toiset nuoret ja aikuiset hyödyntävät lapsen hämmennystä ja tietämättömyyttä.

Lapselle lähisuhteissa
koetun seksuaalisen teon käsittäminen ja käsitteleminen on hankalaa. Lapsi voi kokea hyväksikäyttäjän hetkittäin läheisenä ja turvallisena ja toisinaan satuttavana ja turvattomana. Lapsen on äärimmäisen vaikea ymmärtää itselleen läheisen ja tärkeän henkilön tekemää seksuaalista hyväksikäyttöä.

Lapselle on luontaista yrittää selkeyttää kokemaansa etsimällä selitystä tapahtuneeseen. Lapsi syyttää usein tapahtuneesta itseään ja omaa toimintaansa. Lapsen tulkitessa itsensä syylliseksi, tapahtuma selkeytyy ja satuttava hyväksikäyttö saa vääristyneen selityksen.

Itsesyytösten kautta lapselle rakentuva syyllisyyden ja häpeän taakka on raskas ja se kannetaan valitettavan usein yksin. Lapset harvoin kertovat läheisten tekemistä seksuaalisista teoista. Häpeä on valitettavan tehokas vaientaja ja todellista lapsiuhrien määrää on vaikea arvioida.

Hyväksikäyttö on piilorikollisuutta ja tulee ilmi usein vasta paljon myöhemmin, nuoruudessa tai aikuisena.

Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ennaltaehkäisy lähtee turvataitokasvatuksesta. Lapselle tulee jo alle kouluikäisenä puhua ikätasoisella ja lapsiystävällisellä tavalla turvataidoista ja oikeudesta oman kehon koskemattomuuteen.

Hyväksikäytön määrittelyä

Hyväksikäyttöä on aikuisen lapseen kohdistama henkinen, hengellinen tai fyysinen väkivalta, joka vahingoittaa, kiroaa, repii tai likaa lasta. Tällaisen voimankäytön sijaan aikuisen tulisi toimia tavalla, joka suojelee, siunaa ja rakentaa lasta.

Hyväksikäytön muotoja:
Fyysinen hyväksikäyttö

Lasta on lyöty tai muuten pahoinpidelty niin, että pahoinpitelystä on jäänyt kehoon pitkäaikaiset jäljet.

Henkinen väkivalta

Lasta on vähätelty, rienattu, manipuloitu tai nimitelty.

Laiminlyönti

Lapsi ei ole saanut riittävästi ohjausta, lääkärinhoitoa, ravintoa tai sanoin ja kosketuksin välitettyä hellyyttä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö

Mikä tahansa avoin tai kätketty alle 18-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen alistaminen. Aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen viesti: vihjailu tai seksuaalinen aie, sanoiksi puettu halu sekä sukuelimiin kohdistunut toiminta.

Aikuinen pitää lasta eroottisena kohteena. Vanhemmat lapset viettelevät nuoremman. Altistuminen pornografialle ja koko kulttuurin yleiselle seksuaaliihanteiden latistamiselle.

Tärkeitä näkökohtia

Hyväksikäyttöä tarkastellaan siinä valossa, miten sen uhri tapahtuneen vahingon tulkitsee. Muutamat selkeästi havaittavat merkit auttavat määrittelemään hyväksikäytön vakavuuden:

Hyväksikäytön toistuvuus
Hyväksikäytön kohteeksi
toistuvasti joutuva uhri on ehtinyt tottua rajojensa jatkuvaan rikkomiseen ja saattaa pitää sitä asiaan kuuluvana. Vain kerran uhriksi joutunut kokee tapahtuneen tuhoisampana ja merkityksellisempänä.

Uhrin ikä
Hyväksikäytön seuraukset ovat sitä tuhoisammat mitä nuorempi uhri on. Mitä nuorempi uhri on, sitä kypsymättömämpi ja muodottomampi on muurien sisäpuolelta paljastuva elämä.

Hyväksikäyttäjän henkilöllisyys
Mitä tärkeämpi ja läheisempi ihminen hyväksikäyttäjä uhrille on, sitä syvemmälle väkivalta sattuu. Tällöin vahingoittuu myös uhrin kyky luottaa toisiin ihmisiin, tuntea turvallisuutta ja kunnioittaa auktoriteetteja.

Muiden reaktio hyväksikäyttöön

Uhrille on tärkeää se, kuinka vakavasti muut ovat uskoneet häntä tapahtuneen jälkeen. Jos häntä ei ole otettu vakavasti, pelko ja turvattomuus lisääntyy. Kun uhri ei kerro tapahtuneesta, muurit ympärillä kasvavat, ja niiden sisäpuolella lapsi ei suostu käsittämään, miksi kukaan ei tullut pelastamaan häntä hyväksikäytöltä tai sen jälkeen.

Totuuden selvittäminen

Hyväksikäytetyn haavoittunut sydän paljastaa tapahtuneen ilman ponnistelua ja itsetarkkailua omassa aikataulussaan. Katsoessaan Jeesukseen ja saadessaan tukea ulkopuolisilta osaavilta ja luotettavilta auttajilta hyväksikäytetyn sisimmästä nousevat ne selkeät muistot, jotka kertovat totuuden. Uhrin tulee vastustaa kiusausta tehdä päätelmiä tunteista ja muistojen hitusista siihen saakka kunnes muistot selkiintyvät ja niitä käsittelemässä on luotettavia avustajia. Parantumien terapiassa ja Jeesuksen läsnäolossa on mahdollista myös siinä tapauksessa, että muistot eivät koskaan selkiinny tai niitä ei ole lainkaan.

Hyväksikäytön vaikutuksia
Vaikutukset hyväksikäytetyn sisimpään:

Toisen ihmisen synnin ja kieroutuman seurauksena uhrille tulee itsevihaa, syyllisyyttä, pelkoa, häpeää ja tukahdutettuja tunteita. Uhri saattaa uskoa, että hän itse, eikä suinkaan hyväksikäyttäjä, on paha. Uhri katkaisee yhteyden sisimpäänsä ettei muistaisi tai ainakaan tuntisi tuskan suuruutta, ja osa hänen sisimmästään kuolee.

Rajojen rikkoutumisesta seuraavat vaikutukset ihmissuhteissa:


Kyvyttömyys solmia ehjiä ihmissuhteita. Toistuva uhriksi joutuminen uusissa ihmissuhteissa. Hyväksikäytöstä alkanut malli toistaa itse itseään. Läheisyyden tarve sekoittuu rikkinäiseen seksuaalisuuteen ja erotisoituu. Uhri tuo väkivallan pelkonsa aviovuoteeseen ja kieltäytyy seksuaalisesta läheisyydestä.

Puolustusmekanismeista kiinnipitäminen.

Hyväksikäytetty pyrkii hallitsemaan tuskallista totuutta kehittämällä omia ajatusrakennelmiaan ja käyttäytymismallejaan tuskallisen totuuden kieltämiseksi tai korvaamiseksi. Näitä puolustusmekanismeja ovat mm. salaaminen, järkeily, vastuun ottaminen tapahtuneesta sekä erilaiset riippuvuudet, jotka antavat uhrille tunteen, että hän voi hallita omaa nautinnon kokemistaan. Uhri on päättänyt, että häntä ei enää alisteta, joten hän yrittää tehdä itsestään haavoittumattoman lihomalla, vihastumalla ja oman kohtalon, tilanteiden ja muiden ihmisten hallitsemisella, varsinkin jos nämä muistuttavat hyväksikäyttäjää. Tämä kaiken kattava kontrolli pitää yllä turvallisuudentunnetta: ”Minua ei päästä yllättämään”. Rikkinäinen tapa suhtautua hyväksikäyttöön aiheuttaa vihollisuutta sukupuolten välille.

Hyväksikäyttöä kokeneella saattaa olla kiusaus hylätä oman sukupuolensa hyvät ja tyypilliset ominaisuudet. Uhri kieltäytyy kaikista merkityksellisistä suhteista vastakkaiseen sukupuoleen. Vastakkaisen sukupuolen taholta hyväksikäytön kohteeksi joutunut saattaa vannoa valoja, jotka yleistyvät koskemaan koko sukupuolta ja näin vääristävät näkemyksen toisesta sukupuolesta, esim.: ”en enää koskaan luota naiseen” tai ”kaikki miehet ovat sikoja”. Valat estävät antamasta ja vastaanottamasta rakkautta oikealla tavalla. Vihamielisyys sukupuolten välillä estää miestä ja naista rohkaisemasta toinen toistaan eheytymiseen. Kristus saa meidät luopumaan vihollisuudestamme.

Lapsen seksuaalinen riisto ja hyväksikäyttö ovat vakavia loukkauksia lapsen ruumiillista koskemattomuutta, hyvinvointia ja kehitystä kohtaan. On tärkeää, että lapsen seksuaalisen riistosta ja hyväksikäytöstä annettavien rikosten enimmäisrangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa näiden tekojen vakavuuteen. Kuten hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tekotapojen kirjo on laaja. Tämä edellyttää myös, että myös rangaistusasteikko on laaja ja että törkeimmistä teoista voidaan antaa tekojen vakavuuteen nähden riittävän ankaria rangaistuksia.

Lapsen oikeus tulla suojelluksi seksuaaliselta riistolta ja hyväksikäytöltä on kirjattu sekä YK:n että Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksiin.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 19 artiklan 1 kappaleessa edellytetään, että sopimusvaltio ryhtyy kaikkiin asianmukaisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin, sosiaalisiin ja koulutuksellisiin toimiin suojellakseen lasta kaikenlaiselta ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta, vahingoittamiselta ja pahoinpitelyltä, laiminlyönniltä tai välinpitämättömältä tai huonolta kohtelulta tai hyväksikäytöltä, mukaan lukien seksuaalinen hyväksikäyttö, silloin kun hän on vanhempansa, muun laillisen huoltajansa tai kenen tahansa muun hoidossa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 34 artiklan mukaan sopimusvaltio sitoutuu suojelemaan lasta kaikilta seksuaalisen riiston ja hyväksikäytön muodoilta. Tässä tarkoituksessa sopimusvaltion on ryhdyttävä kaikkiin tarkoituksenmukaisiin kansallisiin sekä kahden- ja monenvälisiin toimenpiteisiin estääkseen: a) lapsen houkuttelemisen tai pakottamisen osallistumaan laittomiin seksuaalisiin tekoihin; b) lasten hyväksikäytön prostituutiossa tai muussa laittomassa seksuaalisen toiminnan harjoittamisessa; c) lasten hyväksikäytön pornografisissa esityksissä tai aineistoissa.

Euroopan neuvoston yleissopimus lasten suojelemisesta seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan (Lanzaroten sopimus) asettaa laaja-alaiset velvoitteet sopimusvaltiolle a) ehkäistä ja torjua lasten seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä; b) suojella seksuaalisen riiston ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneiden lapsiuhrien oikeuksia ja c) edistää kansallista ja kansainvälistä yhteistoimintaa lasten seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Lanzaroten sopimus edellyttää kaikkien lapsiin kohdistuvien seksuaalisen hyväksikäytön muotojen kriminalisoimista, ennaltaehkäiseviin toimiin sitoutumista ja lapsiuhrien suojelemista.

Lanzaroten sopimuksen 27 artiklan 1 kappaleessa edellytetään, että sopimusvaltio ryhtyy tarvittaviin lainsäädäntö- tai muihin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että Lanzaroten sopimuksen perusteella kriminalisoidut rikokset voidaan rangaista tehokkain, suhteellisin ja varoittavin rangaistuksin ottaen huomioon niiden vakavuus. Näiden rangaistusten tulee sisältää vapausrangaistuksia, jotka voivat johtaa rikoksentekijän luovuttamiseen.

Lapsen seksuaalisen riiston ja hyväksikäytön ehkäisemisessä näiden tekojen kriminalisointi ja riittävän ankara rangaistustaso sekä riittävän matala kiinnijäämisen riski ovat tärkeitä tekijöitä. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin paljon muita toimenpiteitä, kuten Lanzaroten sopimuksessa edellytetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti