keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Hyve-malli

Hyven malli päiväkodin ja neuvolan välillä.

Lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapsen terveys ja tukea vanhempia, jotta lapsella olisi hyvät edellytykset terveeseen kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Lastenneuvolassa seurataan ja tutkitaan lapsen kasvua ja kehitystä, keskustellaan perheen terveystottumuksista sekä perhettä mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä. Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Lapsen suun terveystarkastukset

Terveydenhoitaja tekee lapsen suun terveydentilan arvion lapsen neuvolatarkastuksessa ½ ja 2-vuotistarkastuksessa. Määräaikaiset lapsen suun terveystarkastukset tekee hammashoitaja tai suuhygienisti 1-. 3-ja 5-vuotiaille. Kirjeen saatuaa perhe huolehtii ajan varaamisesta itse.

Lääkärin vastaanotot lastenneuvolassa
KäyntikertaLapsen ikä
1.4—6 vkoa
2. laaja terveystarkastus4 kk
3.8 kk
4. laaja terveystarkastus18 kk
5. laaja terveystarkastus 4 v
KäyntikertaLapsen ikä
1.1—4 vkoa
2.4—6 vkoa
3.2 kk
4.3 kk
5. laaja terveystarkastus4 kk
6.5 kk
7.6 kk
8.8 kk
9.12 kk
10. laaja terveystarkastus18 kk
11.2 v
12.3 v
13. laaja terveystarkastus4 v
14.5 v
15.6 v


Avoin neuvola

Avoimeen neuvolaan voi tulla ilman ajanvarausta.

Lastenneuvolasta ohjataan tarvittaessa palveluihin, joihin tarvitaan lähete.

Fysioterapia

Fysioterapia on tavoitteellista kuntoutusta, jossa toimintaterapeutti yhteistyössä asiakkaan kanssa auttaa suunnitelemaan kuntousta tukevaa varten.

Lasten puheterapia

Lasten puheterapiassa tutkitaan ja kuntoututetaan 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on tai epäillään ongelmia kielen ja/tai puheen kehityksessä.

Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapeuttien vastaanotolle pääsee lähetteellä ravitsemushoidon erityisosaamista vaativissa tilanteissa.

Neuvolan psykologiaplvelu

Neuvolan psykogin työn tavoitteena o tukea lapsen kehitystä ja vanhemmuutta sekä havaita lapsen ja perheen ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja järjestetää muiden tahojen kanssa tarvittavaa tukea.

Hyve-malli


Päivähoidon ja neuvolan yhteistyön tavoitteena on tukea lasten ja perheiden hyvinvointia. Käytännössä yhteistyön haasteena  on usein vaikeus koota kaikkien osapuolien tieto ja kokemus lapsen asioista yhteiseksi näkemykseksi. Vaarana on, että hienot prosessit kilpistyvät viranomaisten väliseksi mekaaniseksi tiedonsiirroksi, jolloin lapsen ja perheen osallisuus ei toteudu.

Alle kouluikäisen lapsen elämässä koti ja päivähoito ovat keskeiset toimintaympäristöt, joissa lapsi kasvaa, kehittyy ja vuorovaikutuksen avulla oppii uutta. Hyve-mallin avulla on erityisesti haluttu nostaa esiin vanhempien ääntä ja vahvistaa kasvatuskumppanuutta. On tärkeää, että vanhempien näkemys omasta lapsesta tulee kuulluksi sekä päivähoidossa että neuvolassa ja että vanhemmat ja kasvattajat jakavat havaintojaan lapsesta säännöllisesti keskustellen. Näin erilaisista näkökulmista muodostuu kokonaiskuva lapsen vahvuuksista ja mahdollisista tuen tarpeista, mikä on arvokasta taustatietoa nevolan 4-vuotistarkastukseen.

Päivähoidossa käydään läpi neuvolasta saatu palaute ja tarvittaessa pohditaan yhdessä vanhempien kanssa, miten lasta voisi auttaa ja tukea arjessa. Sovitut asiat kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Sovi päivähoidossa aika varhaiskasvatuskeskustelulle (vasu) ennen lapsen 4-vuotissyntymäpäivää. Varaa aika 4-vuotistarkastukseen terveydenhoitajalle niin, että se on aikaisintaan kaksi viikkoa varhaiskasvatuskeskustelun jälkeen. Samalla saat tietoa muusta perheen hyvinvointia kartoittavasta materiaalista. Varaa lääkäriaika vasta terveydenhoitajan tarkastuksen jälkeen.


Varhaiskasvatuksen ja neuvolan yhteistyömalli
Hyve 4


Nelivuotiaat lapset kuuluvat valtakunnallisesti laajan hyvinvointitarkastuksen piiriin, joka toteutetaan Vantaalla pääkaupunkiseudullisen Hyve-mallin mukaisesti. Mallissa varhaiskasvatuksen ja perheen välillä käytäviä varhaiskasvatuskeskusteluja hyödynnetään neuvolassa siirtämällä tietoa huoltajien luvalla terveydenhoitajan ja lääkärin tekemiin tarkastuksiin. Tarkastuksen jälkeen lapsesta kerätty tieto palaa neuvolan täydentämänä varhaiskasvatukseen.

Kun lapsi täyttää neljä vuotta, käydään lapsen varhaiskasvatuskeskustelu Hyve -mallin mukaisesti. Lastentarhanopettaja tai lastenhoitaja käy vanhempien kanssa varhaiskasvatuskeskustelun, jossa pohditaan yhdessä lapsen hyvinvointia, kasvua, kehitystä, taitoja ja tuen tarpeita. Keskustelun pohjalta täytetään yhteenvetolomake, joka toimitetaan neuvolaan ennen nelivuotistarkastusta. Neuvolan terveydenhoitaja tutustuu varhaiskasvatuksen yhteenvetoon ja kirjaa siihen oman palautteensa nelivuotistarkastuksen jälkeen. Terveydenhoitaja toimittaa täydennetyn lomakkeen takaisin varhaiskasvatukseen.

Hyve-mallin avulla lisätään lapsiperheiden hyvinvointia sekä vahvistetaan vanhempien, päivähoidon ja neuvolan yhteistyötä. Tarvittaessa tarjotaan myös tukea oikeaan aikaan.


Lähde:
https://www.hel.fi/static/sote/perheentuki/pdf/Hyve-esite.pdf
http://www.socca.fi/files/3130/Hyve_hallussa_-opas.pdf
https://www.hel.fi/sote/perheentuki-fi/1-6-vuotiaat/lapsen-kasvu-ja-kehitys/4-vuotiaat/
https://www.hel.fi/sote/perheentuki-fi/vanhemmuus-ja-parisuhde/palveluita-lapsiperheille/
https://www.otakoppi-ohjelma.fi/sites/default/files/inline-files/ota-koppi-tutkimus-3-12-2012.pdf
https://www.vantaa.fi/varhaiskasvatus_ja_koulutus/varhaiskasvatus/lapsi_varhaiskasvatuksessa/lapsen_hyvinvointi_ja_terveys
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/hyveet-leviavat-paivakoteihin-rohkea-puolustaa-toista-ja-reilu-leikkii-kaikkien-kans-1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti