tiistai 19. marraskuuta 2019

Friggatriskaidekafobia

Perjantain 13. pelkääville ihmisille on jopa oma nimityksensä: friggatriskaidekafobia.

Triskaidekaphobia, joka tarkoittaa 'kolmetoista', ja muinaiskreikkalaisesta φόβος (phóbos), joka tarkoittaa 'pelkoa') on pelko tai numeron 13 välttäminen. Se on myös syy pelkoihin perjantaina 13. päivä , nimeltään paraskevidekatriaphobia ( muinaiskreikkalaisesta Παρασκευή (Paraskevi) , joka tarkoittaa 'perjantai', muinaiskreikkalainen δεκατρείς (dekatreís) , tarkoittaen 'kolmetoista', ja muinaiskreikkalaista φόβος (phóbos) , tarkoittaen 'pelkoa' tai friggatriskaidekaphobia (vanhasta norjalaisesta Friggistä , joka tarkoittaa ' frigg ', muinaiskreikkalainen τρεισκαίδεκα (treiskaídeka) , tarkoittaen 'kolmetoista', ja muinaiskreikkalaista φόβος (phóbos , tarkoittaen 'pelkoa').




Sairaan, irrationaalinen pelko perjantaista 13. päivästä. Perjantai on Friggan päivä. Frigga (Frigg) oli muinainen Skandinavian hedelmällisyys- ja rakkaudenjumalatar, vastaa Rooman Venusta, jota oli palvottu viikon kuudentena päivänä. Kristityt kutsuivat Friggaa noitaksi ja perjantaina noidaten sapattia; modernit wiccansit velvoittavat mielellään.

https://www.youtube.com/watch?v=Cg-4Gw2XW-Q 
 

Lähde:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhdeksan-legendaarista-taikauskomusta-tiesitko-mista-nama-ovat-saaneet-alkunsa/7524782#gs.aka2pu
https://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=en&u=http://skepdic.com/friggatriskaidekaphobia.html&prev=search 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti